Villa Bergland

Om oss

Kragerø – Perlen blant kystbyene

– E. Munch

fasade_gammel

I 1868 bygget lensmann O.B Olsen hus på Bergland

Huset var tømret opp på Støle og flyttet til Bergland, der Olsen hadde både lensmannskontor og kontor for Sannidal og Skåtøy Sparebank inntill 1876, da han flyttet til Nygaard (på den andre siden av veien – Skarre-huset)

Borgmester Tellef Dahll og skipsreder Johan Dahll kjøpte Bergland i 1876, men solgte det i 1905 til skipskaptein og skipsreder Hans Børresen. I 1910 brant huset ned og Børresen bygget i 1910 – 11 det huset som står der nå (inntill påbygninger ble foretatt av Tor Alf Jørgensen)

Børresen solgte Bergland til direktør Karl Biørn i 1916, men døde i 1918. Enken Metea Biørn dreiv en godt besøkt husmorsskole på Bergland fra 1922, inntill hun solgte eiendommen i 1926 til svensk-amerikaneren Even Anderson. Pleiesønnen Peder Norman fra Borg i Lofoten overtok Bergland etter testamente. Han var leder av «Domsbasunsekten» i Norge (- som antakelig var en ganske dyster religiøs bevegelse, ukjent i moderne tid). Etter muntlig informasjon har vi fått høre at det også var et bibeltrykkeri i denne perioden.

Peder Normann døde i 1934. Formann Halvor Kaasa fra Bamble kjøpte dødsboet etter Peder Normann.

inne_gammel

dronningen-på-besøk-på-Villa-Bergland_small

Etterkrigstiden

Etter krigen ble eiendommen blant annet bebodd av en lege som het Borchrevinvk og så overtatt av den konservative (Libertas-)skribenten Benjamin Vogt, som var gift med Jane – som tidligere hadde vært gift med Andreas Cappelen som var utenriksminister for Arbeiderpartiet.

Etter Benjamins død dreiv Jane selskapslokaler i Bergland-huset. Da hun døde ble det solgt til Ellen Høeg Omdal, som hadde en nevenyttig kunstsnekker som samboer. Han bygget blant annet om interiøret i det som nå er Kilenkroa, med nedsenket tak. Etter at Ellen flyttet i 1980-årene, ble Bergland solgt.

Kronprinsesse Sonja besøkte Villa Bergland på 70-tallet. Her hadde de lunsj i hagen i annledning et arrangement i Kragerø by.

I 1996 stod igjen Villa Bergland ferdig oppusset, og daværende eier Tor Alf Jørgensen mottok Kragerø Kommunes restaureringspris for arbeidet de hadde nedlagt. Tor Alf bygde også opp leilighetene og drev selskap og hotell på Villa Bergland.

Elizabeth og Dag Bøifot kjøpte stedet på slutten av 2011. De gjennomførte store oppgraderinger. Det kom nytt storkjøkken i 2015, og de fikk skilt ut øvre del til leilighet som har blitt pusset opp i perioden 2011-2014. Elizabeth åpnet også opp for kafedrift tillegg til alle seskapene hun gjennomførte.

Denne informasjonen er bygget på opplysninger fra forskjellige kilder.
Har du kunnskap om Berglands historie er vi takknemlige for informasjon.

ute_gammel


.

Et hus med mye historie

Når man trer over dørstokken og inn i denne imponerende bygningen er det nesten så man kan høre lyden av alle selskapene som har vært der, menneskene som har feiret der og alle livene denne gamle villaen har berørt gjennom sine 100 leveår.

Vi elsker hus som forteller en historie og dette kunne nok ha skrevet en hel bok. På folkemunne heter det at “halve Kragerø har giftet seg på Bergland”. Dette er et type selskapslokale som for mange har fulgt dem gjennom gleder og sorger i et helt liv. Villaen ligger i en stor, vakker have, der du kan nyte roen til duggfriske drikker under skyggefulle trær.

VelkommenSlider

Hjertelig velkommen!

Vi som driver Villa Bergland i dag, kjæresteparet Therese Thorèn og Kjetil Halvorsen ønsker at alle skal føle seg velkommen!

Hjerterommet ligger ikke bare i huset og menneskene, men også i maten som serveres. Det skal være gode råvarer og maten lages med stolthet og kyndighet. Her skal både mat, service og lokaliteter bære preg av at vårt arbeid kommer fra hjertet, og et ønske om å gi våre gjester en opplevelse de vil minnes.


.